Mutsi/Ohje tyttärelle/Saippuan valmistus

Ohje tyttärelle
Saippuan valmistus

Ohjeet tyttärelle, kun hän menee naimisiin.
Sytytä tuli takapihalle ja lämmitä sadevettä padassa.
Jos sattuu tuulemaan, niin sijoita pesuvadit siten, ettei savu tule silmiisi. Sekoita lipeää kiehuvaan veteen. Lajittele pyykki kolmeen pinkkaan, yhteen valkoiset, toiseen kirjavat ja kolmanteen työvaatteet ja rievut. Sekoita perunajauhoja kylmään veteen tasaiseksi puuroksi ja ohenna se sitten kiehuvalla vedellä sopivaksi tärkiksi. Hiero pyykkiä pesulautaa vasten, hankaa kovasti, keitä. Hiero myös kirjavat, mutta älä keitä niitä. Huuhtele ne ja kierrä kuiviksi. Nosta valkopyykki padasta pesukartulla. Huuhtele ensin pelkällä vedellä ja sitten sinikuulaa käyttäen kierrä kuivaksi. Levitä vaatteet ruohikolle kuivumaan, ripusta rievut aidalle, kaada huuhteluvesi eläimille, pese lämpimällä pesuvedellä eteisen lattia, muuta yllesi puhdas leninki, kampaa tukkasi, keitä itsellesi kupillinen vahvaa kahvia, lepuuta itseäsi keinutuolissa ja ajattele kuinka hyvä sinun on olla.

Tuhka: Säilytä kannellisessa astiassa. Siivilöi tuhka lipeäksi. 1 litra vettä, 1 kilo tuhkaa saippuaan. Tuhka laitetaan tiheään pussiin ja kastellaan kylmällä vedellä. Keitetään tunnin ajan.

Saippuan keitto, luusaippuaa
3 kiloa ydinluita
3-4 litraa vettä
300-400 grammaa lipeää tai koivutuhkalipeää
3 ruokalusikallista suolaa

Vesi ja osa lipeästä sekoitetaan ja kun vesi alkaa kiehua, lisätään luut. Noin 11/2 tuntia kiehumista. Siivilöidään, lisätään lipeä, jos keitoksen pinnalle on noussut rasvaa. Saippuan on oltava venyvää ja sakeaa, jolloin lisätään suola. Saa kiehahtaa, otetaan hyytymään. Pinnalle muodostuu saippuakerros ja pohjalle ns. suopaa.

Rasvasaippua: 500g rasvoja, 11/2L vettä, 80-100g lipeäkiveä, 2 rkl suolaa

Ohjeet muistaakseni Maaseudun tulevaisuudesta joskus menneisyydessä.

2008